Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte in de wereld. Hoe kunnen we dat verklaren? Volgens professor Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws, we kunnen Parkinson steeds beter behandelen én wellicht in de toekomst zelfs voorkomen.
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=ty6sDj2XQoOoBj8IKKxAXw
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website! ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► UniversiteitNL
Twitter ► UniversiteitNL
Facebook ► UniversiteitvanNederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.

Reacties

 • D
  D3 dagen geleden

  🛰🛰🛰🛰 👉🏼 🤯

 • B van der V
  B van der V3 dagen geleden

  Longarts David Prins uitte op Bevrijdingsdag op LinkedIn kritiek op de plannen. “Eén jaar geleden was je nog een wappie als je dit toekomstscenario schetste. Helaas hadden velen gelijk. Niet vreemd,” schreef hij, toevoegende dat hij tegen een bewijs is om aan te tonen dat je een brave burger bent die geen risico vormt voor de ander. “Deze manier van vrijheden terugkopen is niet mijn manier. Deze tweedeling komt de samenleving niet ten goede.” Prins voegde toe dat mensen die jong en gezond zijn en vertrouwen op hun eigen afweer, mensen die concluderen dat asymptomatisch testen geen medisch fundament heeft en mensen die nog geen corona hebben gehad straks ‘dikke pech’ hebben: “Geen paspoort, geen toegang. Welkom in het nieuwe normaal.”

 • Flight Promo
  Flight Promo5 dagen geleden

  Ik ben zeer benieuwd naar uw rapport. Het gewasbeschermingsmiddelen gebruik is namelijk al ontzettend teruggedrongen en de middelen zijn eigenlijk nooit schadelijk meer voor het milieu. Verder ben ik benieuwd hoe we het dan in Nederland doen, want we wonen niet in Frankrijk maar in Nederland waar de boeren het zeg maar het beste doen van heel de wereld. Ook is het zo dat de gewasbescherming de laatste 30 jaar zo ontzettend veranderd is dat het niet vergelijkbaar is. De vraag die mijn dan inschiet is: Zijn de Parkinson gevallen inderdaad nog te wijten aan het gewasbeschermingsmiddelengebruik van tegenwoordig? Klopt het daadwerkelijk dat deze lijnen qua tijd gelijk oplopen? Goed zo maar wat vragen maar ik denk wel cruciaal voordat we allerlei conclusies gaan trekken en zeker ik hoop dat er goede medicijnen uitgevonden worden.

 • TROY SINTX
  TROY SINTX5 dagen geleden

  vaccinaties zijn ook al jarenlang een bekende oorzaak voor aandoeningen zoals parkinson, maar dat is nu even niet zo populair om te zeggen hé mensen ;) leuke video!

 • Pim Zegger
  Pim Zegger6 dagen geleden

  nldron.info/work/video/jJOFg6falmjVhHE (( de veroorzaker ))

 • speedrijder
  speedrijder6 dagen geleden

  Top College, Super uitgelegd en onderbouwd met illustraties en beeldmateriaal. 👌

 • Henneke Peterse
  Henneke Peterse6 dagen geleden

  Dan weet u niks over Cadasil want daar bestaat geen medicijn voor.

 • Silke Lankveld
  Silke Lankveld8 dagen geleden

  Er werd uitgelegd dat Parkinson onstaat in de darmen. Zou het eten van minder pesticiden d.m.v. biologisch voedsel dan een oplossing zijn of is dat niet per se nodig? Er werd ook iets gezegd over melkproducten. Ik ben als diëtiste i.o. heel erg benieuwd of hier al voldoende over bekend is!! :)

 • emmystarlight
  emmystarlight8 dagen geleden

  Heel erg bedankt voor de fantastische uitleg.Als ik het goed begrijp kun je dus al met je voeding een vertraging aanbrengen aan het proces.Aan de slag dus.👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙋🏼‍♀️

 • Enric Gonzalez
  Enric Gonzalez8 dagen geleden

  We weten al decennia dat we massaal gif in de grond brengen om maar mooiere appels of peren te krijgen. Wordt het dan nu uiteindelijk tijd om daarmee te stoppen? Ps, heldere en interessante uitleg!

 • Oscar
  Oscar9 dagen geleden

  Als Parkinson voor kan komen door landbouwmiddelen in het eten, is het dan verstandig ok bijvoorbeeld biologische melk te gaan drinken, waar geen landbouwmiddelen voor gebruikt zijn? Of zou dat geen effect hebben op het afremmen van Parkinson?

 • Subutai Khan
  Subutai Khan10 dagen geleden

  En geloof me maar.. er gaat niks veranderen. Schapen blijven grazen wat ze voorgeschoteld krijgen.

 • Bert Walsma
  Bert Walsma10 dagen geleden

  Helemaal eens met vorige reactie van Paul.

 • Ifer
  Ifer10 dagen geleden

  Een beetje raar om een niet-besmettelijke ziekte een pandemie te noemen...

 • Julie Cooymans
  Julie Cooymans10 dagen geleden

  Vlees en suiker consumeren dus. Gewassen en dus insectenwerende en andere middelen zijn nodig om buitensporige veeteelt te vooraien van voeding. Melk, vlees en suikers zijn eigenlijk gewoon superslecht voor je. Vorige generaties aten amper vlees, het was een “luxemiddel”. Nu kijken mensen op als er vegetarisch wordt gegeten. Go vegan, of eet flexitarisch… dat is de enige oplossing om je lijf gezond te houden, minder welvaartsziekten te ontwikkelen, minder verontreiniging etc te veroorzaken..

 • Miriam Walschot
  Miriam Walschot10 dagen geleden

  Dank U wel voor de duidelijke uitleg zeer interessant !!!

 • Arjan van het Ende
  Arjan van het Ende11 dagen geleden

  Super knap hoe iets zo simpel wordt uitgelegd. Dan moet hij het zelf wel super goed begrijpen, want zoals Einstein zei: “If you can't explain it simply, you don't understand it well enough”

 • Irmgard Faber
  Irmgard Faber12 dagen geleden

  Liriope mu scai

 • Niko De Boer
  Niko De Boer12 dagen geleden

  Weinig aandacht voor ongebreideld en onverantwoord pesticidengebruik. 1 miljard euro voor covidtests, want de regering is begaan met onze gezondheid, en 's avonds een bord vol gif. Snappen jullie het nog!?

 • WiseOldMan
  WiseOldMan12 dagen geleden

  Precies wat u zelf zegt... Ik denk dit al jaren dat door vervuiling van ons eigen voedsel o.a. door die bestrijdingsmiddelen wij allerlij ziektes juíst krijgen. Zou ALS hier ook een verband bij hebben?

 • Tailung72
  Tailung7212 dagen geleden

  Harstikke leuk allemaal maar waar ik me compleet aan erger is het volgende. In eerste instantie word duidelijk gemaakt dat parkinson veroorzaakt door de industrialisatie en landbouwgif. Vervolgens word alleen ingegaan op behandeling . De werkelijke oorzaak daar gaan we met z'n allen vrolijk mee door. Echt onbegrijpelijk. Toch heel goed uitgelegd. Maar ik begrijp de prioriteiten niet..

 • Carla Berns
  Carla Berns12 dagen geleden

  Wat een goede voordracht! Velen die me voorgegaan zijn en hebben gereageerd hebben het al gezegd. Zeer duidelijke uitleg, rustig gebracht. Top! Het enige wat ik een beetje mis is tips voor hoe je de ziekte zou kunnen voorkomen. Beter dan genezen toch, al ben ik blij dat er goed-functionerende medicijnen zijn voor hen die door de ziekte zijn getroffen. Bedankt en veel succes!

 • james brown
  james brown14 dagen geleden

  de = the

 • Rob Bronckaers
  Rob Bronckaers14 dagen geleden

  Veganisme: 1. Geen dierenvoederplantages besproeien 2. Geen dierlijke resten extracellulaire DNA-stukjes. 3. Geen melkproducten.

 • jeffreyfisss
  jeffreyfisss14 dagen geleden

  Wat een hoop positieve reacties. Gewoon weer een propoganda op een angstcultuur. Lekker zinloos.

 • Lichen Porifera
  Lichen Porifera14 dagen geleden

  Daarnaast een van de oorzaken waarom insecten massaal verdwijnen. Alles is verbonden met elkaar. Elk insect soort heeft een belangrijke en specialistische rol in het ecosysteem.

 • Kwesi Quick
  Kwesi Quick14 dagen geleden

  Wanneer gaan we de landbouw aanpakken want als melk zo destructief is waarom eten we dan nog vlees? De koe die graast eet ook grassprieten vol met pesticiden

 • Albert G.E. Bang A Foe
  Albert G.E. Bang A Foe14 dagen geleden

  We don't need to get vaccinated for this !!! Simple add virgin coconut oil to the diet. This will influence the gut bacteria and thus influence the braincells. Do this and Parkinson Alzheimer's will stay away and memory will increase. Always use Simple Natural solutions out of the kitchen - as Hippocrates said- and this will keep us healthy happy and strong.

 • Cobie in't Veld
  Cobie in't Veld15 dagen geleden

  ;

 • T.L. Hu
  T.L. Hu15 dagen geleden

  De eiwitten die klonteren, is dat te voorkomen door alleen plantaardige eiwitten te consumeren? Veel welvaartziektes zijn ook eiwit ziektes: hart en vaatziekten, Alzheimer, diabetes en ook Parkison. Wij eten en drinken plantaardig (vegan) en voelen ons daar er goed en fit bij. Wij hebben prima BMI en super bloedwaardes. Daarnaast wordt 50% van Nederland gebruikt voor het verbouwen van veevoer inclusief enorm veel pesticiden. Stop de intensieve veehouderij, eet plantaardig:)).

 • T.L. Hu
  T.L. Hu15 dagen geleden

  Eet plantaardig!!

 • Ellen Wereld
  Ellen Wereld16 dagen geleden

  Hele goede uitleg maar ik word gek in deze wereld . Er word ook gezegd het goed dat er discussie wordt gevoerd over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar het moet er niet toe leiden dat mensen bang worden om groente en fruit te eten. "Er is geen reden tot zorg, biologische en reguliere groente en fruit kun je veilig eten. Sterker nog: het eten van groente van fruit levert juist gezondheidsvoordelen op. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat het beschermt tegen bepaalde ziekten, zoals darmkanker. Het maakt daarbij niet uit of je biologische groente en fruit eet, of regulier.” ....ik weet het echt niet meer

 • Dj GeniusD
  Dj GeniusD16 dagen geleden

  Interessant en helder uitgelegd. Als ADHD een dopamine tekort is, is er dan kans op Parkinson?

 • Stella Doffo
  Stella Doffo16 dagen geleden

  Erg interessant. Ik heb alleen nergens een specifieke stof voorbij horen komen. En veel theorieën in de video beginnen met ‘misschien’. Zou het daarnaast niet kunnen dat, mensen die op het platte land wonen in een schonere omgeving wonen, daarom langer leven, en je dus daar meer gevallen aan Parkinson hebt?

 • Arjen de haan
  Arjen de haan17 dagen geleden

  Oorzaak: gif alom en tekorten noodzakelijke voedingsstoffen. Tekort dopamine waar bepaalde vitaminen en mineralen voor nodig zijn.

 • Frank Wasse
  Frank Wasse17 dagen geleden

  Oprecht een ernstig verhaal positief gebracht.

 • Kimberley Pex
  Kimberley Pex17 dagen geleden

  Iedereen ?!?!?!? Echt niet iedereen. Misschien wel veel maar nooit iedereen.

 • Frannie van Noordennen
  Frannie van Noordennen17 dagen geleden

  Heel duidelijk, bedankt.

 • Peter Van Ruiten
  Peter Van Ruiten17 dagen geleden

  Op basis van wetenschappelijke kennis wordt ons allen duidelijk dat een schone aarde noodzakelijk is om ook gezond te overleven.

 • Nicky Hekster
  Nicky Hekster17 dagen geleden

  Bas, toch een beangstigende boodschap, briljant uitgelegd! Dank!!

 • Michel De Bruijn
  Michel De Bruijn18 dagen geleden

  Ik maak THC /CBD-olie zelf volgens Simpson methode, sinds de longkanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen, óf tegen absurde prijzen, óf we kregen een of ander slap aftreksel v/e ​ internetaanbieder, óf we kregen gewoon helemaal niets, nadat we al betaald hadden! Omdat ik het zelf maak, weet ik ook zeker dat ik goede olie heb, van daadwerkelijk 25% pure pasta en óók wat er in gaat (géén rare toevoegingen en géén leugens over het %THC of CBD, zoals vaak het geval is, bij de massaproductie van internetaanbieders/bedrijven/stichting SuverNuver. Die grote aanbieders en stichting Suver, moet je dus niet vertrouwen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken, zodat mensen gewoon niet tegen zulke problemen aan kunnen lopen.... Zelfs bij de apotheek, durven ze gewoon 180 euro te vragen voor een flesje (wel héél erg verdunde) THC olie! Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het helpt écht goed. Mocht jij ook tegen bovengenoemde problemen aanlopen, of heb je vragen, kun je me altijd mailen: michelentiny@ home.nl . wellicht dat ik je kan helpen ermee...

 • Henk Walters
  Henk Walters19 dagen geleden

  Professor Bas Bloem, bedankt voor de geweldige rustige verhaal.

 • Henk Walters
  Henk Walters19 dagen geleden

  Als de voedsel industrie al deze gevaarlijke stoffen niet meer zouden gebruiken in voedsel producten, dan zou dat de mensen helpen om gezond oud te worden !

 • sandra balter
  sandra balter19 dagen geleden

  Er kan genoeg eten zijn voor iedereen... ook zonder pesticiden... of uitbuiting van veestapel.

 • new earth
  new earth19 dagen geleden

  Bedankt voor je waarschuwing voor de nieuwe angstpandemie.

 • Michal Brzoza
  Michal Brzoza20 dagen geleden

  Fantastisch uitgelegd! Van harte bedankt.

 • Dr. Thomas Patt
  Dr. Thomas Patt20 dagen geleden

  ik ben zwaar onder indruk van 1) Uw kennis en 2) Uw manier, dit complexe probleem zo mooi samen te vatten. Chapeau! Ik zou graag meer willen weten over de prodromale phase, ook gezien een + familieanamnes bij mij. Hoe zou dat kunnen. Bestaan er tests oid?

 • pjafspeellijst
  pjafspeellijst20 dagen geleden

  Om welke type chemicaliën gaat dit specifiek, weten we dat?

 • Bernhard Lub
  Bernhard Lub21 dag geleden

  Helder en duidelijk verklaard, erg jammer dat de indruk wordt gewekt dat ALLE landbouwbestrijdingsmiddelen Parkinson veroorzaken.

 • Boaz
  Boaz21 dag geleden

  Kukelekuuuuuu kukelekuuuuuu

 • BurtWelsh
  BurtWelsh21 dag geleden

  En als je altijd geestelijk aftief bezig bent..zoals muziek en leuke dingen?

 • josephina vrijdaghs
  josephina vrijdaghs23 dagen geleden

  Wij als leek staan machteloos. We eten allemaal van landbouw producten ook als vegetariërs of veganisten. Diegenen die wat aan de oorzaak kunnen doen blijven gesteund worden. Het interesseert de makers van het landbouw gif niets omdat zij juist profiteren van de ziektes die zij veroorzaken! omdat die in handen zijn van de pharmaceutische Industrie :Bayern bijvoorbeeld die Monsanto’s Roundup gif blijft maken. Laat dit fantastische college doordringen in de top van de politiek! Frankrijk gaat bijvoorbeeld ook weer door met dat zelfde gif. In Europa eerst eindelijk verboden. Maar dit moet daar duidelijk worden. Alle beetjes helpen hopelijk! Heel erg bedankt voor dit college!

 • Harriemes
  Harriemes23 dagen geleden

  Erg jammer van die muis-proeven. Geen enkel dier is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de grootste plaag op aarde: de mens. Ook jammer dat biologisch voedsel zo krankzinnig duur is. Ik ben een veganist die van €35 per week moet zien rond te komen. Verder: zet in op voorkoming van hersenziekten!

 • filip van essche
  filip van essche24 dagen geleden

  mijn vader is er aan gestorven maar is wel 90 jaar geworden

 • colombia0425
  colombia042524 dagen geleden

  Wat een goed uitgelegd en heel interessant.

 • José Seelen
  José Seelen24 dagen geleden

  Wat je dus nu al kunt doen is biologische voeding eten en zuivel laten staan!

 • Lexicon Trainingen
  Lexicon Trainingen24 dagen geleden

  Dank voor deze enorm duidelijke uitleg. Ik zou willen dat ik vroeger dit soort collega’s had gehad!

 • Astrid Bour
  Astrid Bour24 dagen geleden

  Dank voor deze heldere uiteenzetting. Mijn vader lijdt reeds een aantal jaren aan Parkinson en ik begrijp nu pas echt goed wat er met hem aan de hand is.

 • alexdewaalgmailcom
  alexdewaalgmailcom24 dagen geleden

  "Vrouwen raken verslaafd aan winkelen, het raakt de zwakste plek zou je kunnen zeggen." (10m55s) Professor Bas Bloem, is DIE uitspraak wetenschappelijk onderbouwd?

 • L R
  L R24 dagen geleden

  ik woon in Frankrijk en kaart klopt. Ook zijn die gebieden de plaatsen waar kanker hoog is, vooral bij boeren. Ik ben verhuisd naar een gebied waar veel minder grond en lucht vervuiling is en het gaat mij nu beter.

 • anahit SlimLeven
  anahit SlimLeven24 dagen geleden

  Wat een leuke les! Dank uw wel !

 • Julia Croonen
  Julia Croonen24 dagen geleden

  Een hele duidelijke uitleg van je hersenen, en ik hoop echt dat er een goede oplossing komt voor deze vreselijke ziekte Parkinson !

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  Voorkoming

 • Robin Schipper
  Robin Schipper24 dagen geleden

  Mooi en indrukwekkend college, geeft maar weer eens aan dat we echt fundamenteel anders naar onze omgeving moeten kijken.

 • Stewart Trommelen
  Stewart Trommelen24 dagen geleden

  Omdat dat het plan is van de bestuurders van Nederland... kunnen ze hun zakken weer nog meer vullen...met ons geld..

 • Levi van Dijk
  Levi van Dijk25 dagen geleden

  Razend goed. Dank

 • Marieke Schiltmans
  Marieke Schiltmans25 dagen geleden

  Wat een interessant verhaal en ook voor mij als leek zeer goed te begrijpen! Dankuwel!!

 • dickverploegen
  dickverploegen25 dagen geleden

  drinkwater en oppervlaktewater bevat medicijnresten

 • Irene Brand
  Irene Brand25 dagen geleden

  Hartelijk dank. 1 van mijn broers had parkinson, dit zeker 12 jaar lang voor zijn dood. Vooral zijn laatste jaren waren verschrikkelijk. Slecht spreken en eten, maar ook heftige nachtmerries ( ws. medicatie), of dat hij de vreselijkste dingen moest meemaken. Deze broer was heel intelligent. Hij had ook een sterke afname van dopamine, waardoor hij in rust heel erg veel last van zijn benen kreeg, pijn en vurig gevoel. 1 van mijn zussen heeft ook parkinson, maar weer anders zij tobt al jaren met een han, waar geen kracht meer in zit. Zelf maak ik mij ook wel eens ongerust, dit vanwege de pijnlijke benen snachts. Nu ik steunkousen gebruik overdag is dit een stuk minder.

 • Michael
  Michael25 dagen geleden

  je eigen eettuin maken met water verzuivering system. Gaat het wel lukken. Maarja makkelijker gezegd dan gedaan En de luchtvervuiling ja je kan maar zo veel doen.

 • Thierry Dago
  Thierry Dago26 dagen geleden

  25 Maar als een gevolg van de zonde, en als gevolg van de kerken, weet dat de wereld van lijden tot lijden zal gaan. Zover gaat het komen dat een man niet meer de hand van zijn broeder of van zijn beste vriend drukt uit vrees van besmet te worden door. De mensen lopen zonder zich aan te raken. Scholen zullen gesloten worden en men hoort zeggen: “Ik ben bang de metro, de bus te nemen, ik ben bang om besmet te worden”. Ziet u? De rechtvaardigen zegt tot de goddeloze: Ga je naaktheid tonen op het strand!”. En de goddelozen zal zeggen:" Ik ga niet! ". Ziet u? [Kc.141v49] 26 Goed! Wat zegt de Bijbel? Wat zegt Mattheüs 24:22? De Bijbel zegt indien de tijd niet werd verkort, geen vlees zou behouden worden, maar wanneer men het werk en de uitbreiding van de kerken ziet; dan heeft men de indruk dat indien de Here uitblijft, het wel zal worden gered, laat je niet wel tot dan punt verleiden! Bekijk me veeleer niet als een bedreiging voor julie belangen maar verleer als een genade. [Kc.21v13] #ProphètKacouPhilippe

 • G Van De Poel
  G Van De Poel26 dagen geleden

  @?-

 • Marcel blomme
  Marcel blomme26 dagen geleden

  ik durf te wedden dat al die suikers and voedselbewerkingen een grote vinger in de pap hebben met de ontwikkeling van deze razend akelige ziekte....

 • Siromanie Jhakry
  Siromanie Jhakry26 dagen geleden

  Ik vind het leerrijk onderwerp Parkinson. Ik volg een opleiding verzorgende IG heel goed ook op school geleerd. Veel kennis gekregen. Knap

 • Humberto Galeano
  Humberto Galeano26 dagen geleden

  A l u m i n i u m

 • S Oving
  S Oving27 dagen geleden

  Zeer interessante video, maareh..even een kritische noot: “vrouwen raken verslaafd aan winkelen”? Misschien volgende keer de seksistische stereotypen thuis laten dank u vriendelijk. Zijn ook genoeg interessante college’s over te vinden.

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  Daar moest ik, vrouw, ook even bij knarsetanden ja. Ik haat trouwens winkelen, terwijl mijn ex-vriend niets liever deed!

 • Kimberley Pex
  Kimberley Pex27 dagen geleden

  Bedankt ! Goeie informatie !

 • Edwin Vaessen
  Edwin Vaessen27 dagen geleden

  Wat een prachtige uitleg. Respect hiervoor. Vraag de ganglia is ook een onderdeel wat Parkinson beïnvloed. Ik heb twee jaar geleden op 52 jarige leeftijd daar een hersenbloeding gehad. Heeft dit ook invloed op Parkinson op langere termijn (mijn oma had het, mijn oom ook en mijn moeder (79) heeft af en toe ook tremors . Ben benieuwd maar nogmaals prachtige uitleg 🙏

 • Daan Beens
  Daan Beens27 dagen geleden

  Beste Bas, bij eerder onderzoek in Canada is er Dopamine gemaakt op eigen kweek van eigen stamcellen. Hoe werkt dit beter en zonder bijwerkingen? Hoe is de relatie met inname van metalen zoals AL van toetjes etc tot de aanmaak van deze slechte Eiwitten? Omdat Nederland zoveel melk drinkt t.o.v. de provincie Limburg vnl houdbare melk inname.heeft u daar naar gekeken mbt Parkinsonisme? Igv gekke koeien ziekte en overdracht via melk. Succes met jullie onderzoek. Met sportieve groet, Daan

 • Marc
  Marc27 dagen geleden

  Jeetje, wat ontzettend goed uitgelegd zeg!

 • Roy van Beusekom
  Roy van Beusekom28 dagen geleden

  Door de overheid

 • UAXAC ETZNAB
  UAXAC ETZNAB28 dagen geleden

  Tranlate it to english please 🙏

 • Universiteit van Nederland

  Universiteit van Nederland

  10 dagen geleden

  Dear UAXAC, This minilecture is now available with English and German subtitles! Best, Team UvNL

 • Robert Parlevliet
  Robert Parlevliet28 dagen geleden

  Heel goed uitgelegd, wel grappig dat de afsluiting heel vreemd is, denk maar eens na wat hij precies zegt

 • Mevrouw Filibuster
  Mevrouw Filibuster28 dagen geleden

  Wat een heldere uitleg! Mijn vraag luidt: kun je deze ziekte (deels) voorkomen door biologisch te eten?

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  én veganistisch. De mens is herbivoor, dus het meeste van wat wij naar binnen proppen maakt ziek.

 • Jos van der Hoorn
  Jos van der Hoorn28 dagen geleden

  Zeer leerzaam en bedankt voor de duidelijke uitleg!

 • Hilly Gerrits

  Hilly Gerrits

  27 dagen geleden

  Ikzelf heb de diagnose MSA gekregen. Dit is ook een hersenziekte. Zou graag hierover meer willen weten.

 • Erik Mesie
  Erik Mesie28 dagen geleden

  Jammer dat er niet wordt gesproken over het verbieden van pesticiden.

 • Laupie
  Laupie28 dagen geleden

  🤔vervuiling ja....door o.a. chemtrails, GMO's, internet/wifi, medicijnen, informatie vervuilingen....noem ze maar op We worden al decenia lang vergiftigd 🤮🖕👿

 • Paul van Druten
  Paul van Druten28 dagen geleden

  Zeer informatief!!! STOP gebruik van landbouwgif!

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  én stop niet-veganisme. Stop meteen ook menselijke voortplanting.

 • paradoxical81
  paradoxical8129 dagen geleden

  Kan me nog zo goed herinneren, de broer waar ik vroeger werkte. De antischimmel ging zo vanuit de zak met 1 grote stofwork de kuip in. Of ik dan even verderop wilde staan, herinner me het als de dag van vandaag. Wespennest? Nog wat Dieldrin liggen. 20 jaar later stierf de beste man aan de gevolgen van parkinson. Toen al de tremor in zijn hand, ik heb altijd gedacht dat er een verband moest zijn..

 • Tamme Kremer

  Tamme Kremer

  15 dagen geleden

  Heb gewerkt by een komkommerkweker die spoot gif zonder masker te gebruiken die zat toen al te trillen nu haalde het gif in Duitsland was in nederland verboden.

 • Tamimount El morabit
  Tamimount El morabit29 dagen geleden

  Je kan super goed uitleggen. Chapeau. De cellen die in ons hersenen gemaakt worden en Parkinson (en dementie) veroorzaken worden grotendeels afgeremd als je minimaal 28 dagen achter elkaar vast. Dit js bewezen door de universiteit in Utah en nog een universiteit in Engeland. Het is zelfs zo dat als je minstens 2x in de week vast die cellen niet aangemaakt worden. Nog iets waar jullie over na mogen Denken: waarom is dementie en Parkinson in islamitische landen velen malen minder aanwezig? Voorkomen is beter dan genezen.✌️

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  Vasten is goed. Ik begrijp dat mensen in de Tweede Wereldoorlog veel gezonder waren.

 • Wilma
  Wilma29 dagen geleden

  Ik weet een veel betere oplossing. Massaal biologische voeding gaan kopen en eten zodat je het niet neer binnen krijgt en zodat niet-biologische landbouw wordt ontmoedigd. Verbod op alle bestrijdingsmiddelen zodat volgende generaties geen Parkinson meer krijgen.

 • TZR Thomas Raph
  TZR Thomas Raph29 dagen geleden

  Wat de EU (E-nummers) in ons eten stopt, wat ze in de lucht spuiten en ons water zijn de grootste boosdoeners.

 • Ton Hom
  Ton Hom29 dagen geleden

  Knap hoe dit zo duidelijk uitgelegd wordt. En hoe duidelijk het is dat we absoluut iets moeten met de strijd tegen o.a. bestrijdingsmiddelen en het inzetten van antibiotica. En dus het probleem daar aanpakken.

 • Harriemes

  Harriemes

  23 dagen geleden

  Consumptie bepaalt de productie. Dus iedereen veganist, alle stallen leeg. Het zal een poos duren eer alle opgevangen ex-landbouwdieren een natuurlijke dood zijn gestorven. Dat geeft boeren de tijd om over te schakelen op teelt voor plantaardige mensenvoeding. Oerwouden kunnen gered en weer uitgebreid worden.

 • proclaimed75
  proclaimed7529 dagen geleden

  krijgt nooit iedereen

 • T vb
  T vb29 dagen geleden

  DUS !? de jagers zijn verantwoordelijk voor de Parkinson pandemie !! ....ik verklaar ... in Nederland alleen al worden er 104.000 eenden per jaar doodgeschoten... 1 eend eet gemiddeld 150 insecten per dag... dus dat is iedere dag meer dan 15 miljoen insecten die nu in je tuin op het veld zitten die dan natuurlijk door de boer en tuinman moeten bestreden worden met gif.. die op zijn beurt weer kleine vogels dood (mussen, roodborstje etc..) en de regen zorgt ervoor dat de insecticide netjes in onze waterwegen terecht komen... In Azie worden eenden al duizenden jaren gebruikt om de rijstvelden vrij van ongedierte te houden maar hier in Europa zijn wij daar te dom voor.. men schiet liever eenden af...VEEL LEUKER nietwaar...

 • Monique Konings
  Monique Konings29 dagen geleden

  Beste meneer Bloem, aan het begin zegt u dat Parkinson in de darm zijn oorsprong heeft (oude wijsheid; zowat elke ziekte begint in de darm zei Hippocrates al!) en verderop dat de chemicaliën in onze omgeving onze hersenen aantasten. Vervolgens hoor ik u nooit meer over het gezond maken van de darmen als remedie en zet u in op chemische medicijnen om symptomen te bestrijden, die vervolgens weer allerlei bijwerkingen hebben (mooi eufemisme BIJwerkingen; het zijn gewoon werkingen zonder BIJ volgens mij). Ik wil uw goede werken niet onderuit halen, maar waarom symptoombestrijding en niet gewoon die darmen gezond maken; heeft u daar onderzoek naar gedaan, vraag ik mij af.

 • hdpro100
  hdpro10029 dagen geleden

  Zeer duidelijk, misschien idee om dit op de landbouwscholen te laten zien.

 • Alpha Scorpii
  Alpha Scorpii29 dagen geleden

  Hele goede aflevering van UvN, klasse

 • Yasmin Q
  Yasmin Q29 dagen geleden

  Mensen word vegan en eet daarbij ook biologisch volgensmij zit je dan wel goed 🙌🏽

 • Peter Wieringa
  Peter Wieringa29 dagen geleden

  Een lid van de popgroep The Golden Earring uit Den Haag, is ook geveld met de ziekte van Parkinson ..... Daarnaast is Nederland de voedselbank van veel landen ..... En wij zitten met de gifstoffen ....

 • Brian H
  Brian HMaand geleden

  My Son yesterday. Dad, dad dad??? Sreaming . Where is my car??? Oh Son its on the Parkin Son

Volgende