Rijden in een waterstofauto - Bereik, tanken en kosten in de praktijk

Reacties

 • Xinix Xagnix
  Xinix XagnixDag geleden

  Kolencentrales en Biomassa gaan gewoon door, het klootjesvolk kan de rekening betalen, sukkels.

 • MoosePower740
  MoosePower7408 dagen geleden

  Wat ik me afvroeg; voor wie is de waterstofauto? Als je nu 10.000km per jaar rijdt, dan rij je gemiddeld 27,5km per dag. Rij je 15.000km per jaar, dan zit je op 41km per dag. Rij je 20.000km per jaar dan zit je op 55km per dag. Zou je dat vertalen naar 260 werkdagen dan zit je respectievelijk op 39, 58 of 77km per dag. Dat zijn geen afstanden die een waterstofauto rechtvaardigen, zeker niet nu EV's die €20.000 goedkoper in aanschaf zijn al meer dan 350km range hebben. Dus iemand die nu diesel of LPG rijdt is vermoedelijk ook iemand die sneller een waterstofauto zal kopen dan een EV (of het in ieder geval onderzoekt). Laat ik dan eens 25.000km per jaar nemen voor een gemiddelde waterstofauto. Met een praktische range van 450km (je moet wat reserve houden, zie ook Tweakers filmpje) zou je dan zo'n 50 tot 60 keer per jaar tanken. Efficiënt zitten er zo'n 16 uren in een dag waarin het druk zal zijn bij een tankstation, 's nachts slapen de meeste mensen. Uitgaande van de 6 personen per uur die kunnen tanken, kan je dan in 16 uur zo'n 96 mensen bedienen als iedereen op gescheiden momenten komt. Laten we 100 nemen, dat rekent mooi rond. Dat zijn dus maximaal 36.525 tankbeurten per waterstof tankstation per jaar als je perfect spreidt en er altijd iemand klaar staat om te tanken als de ander wegrijdt. Met 1 tankstation kan je dan jaarlijks (uitgaande van 55 tankbeurten) theoretisch maximaal 664 auto's bedienen. In 2030 wil men 300.000 auto's op waterstof hebben in Nederland. Dat betekent dat er (rekening houdend met 664 auto's per tankstation) minimaal 450 waterstof tankstations nodig zijn als iedereen perfect tankt volgens planning en verspreid over alle tankstations. Aangezien dat nooit perfect aansluit (er zijn altijd piekmomenten op een dag), zal je minimaal op het dubbele uitkomen. Dus laten we 900 waterstof tankstations nemen als uitgangspunt. De overheid gaat uit van 200 waterstof tankstations in 2030 Dus dan komen er geen 300.000 waterstofauto's of er moeten veel meer tankstations gebouwd worden. Wat kost het om 900 waterstof tankstations neer te zetten voor 300.000 auto's? €3.000 per auto. Wat draait een tankstation aan omzet? 5 kilo x €10 x 36.525 tankbeurten (meest optimale scenario). Dat is €1.826.250 omzet per jaar. Uitgaande van 10% marge en wat kosten en onderhoud (ik laat de BTW nog even weg uit de berekening) blijft daar zo'n €150,000 van over. Dat is dus €226 winst per waterstofauto per jaar. Uitgaande van die €3.000 investering per auto ben je dus 13,25 jaar bezig om de investering van je tankstation terug te verdienen. Wat is het verdienmodel dan? Er lijken er dus bij nader inzien geen 300.000 waterstofauto's verwacht te worden in 2030 of het aantal tankstations is stiekem bijna 5x te laag ingeschat.

 • RENEGADEv8
  RENEGADEv811 dagen geleden

  100% elektrisch is ook niet zo prachtig . Moet je veel koolstof verbranden om die baterii te maken en dat is niet zo slecht voor klimat ?.

 • Simon

  Simon

  9 dagen geleden

  Neehoor.

 • Maarten O.
  Maarten O.11 dagen geleden

  Sinds 2019 kun je al waterstof tanken in Pesse aan de A28. Die staat niet op jullie kaart aangestipt. Hoe betrouwbaar is jullie kaart?

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Groene of grijze waterstof? (wees eerlijk) en als je het niet weet... is het toch waarschijnlijk gewoon grijze gemaakt van gas of olie..... want anders zouden ze ermee adverteren.

 • Xloyan V
  Xloyan V12 dagen geleden

  Alleen het gedacht al, dat je niks uitstoot, geen mottige uitstootgassen, is al goud waard !!! Go Japan Go !!! Zij zijn altijd de eersten RESPECT (bow)

 • Simon

  Simon

  8 dagen geleden

  @Xloyan V Het rendement van waterstof wordt gelimiteerd door natuurkundige wetten. Natuurlijk valt er hier en daar nog wat te optimaliseren maar het blijft altijd intrinsiek inefficient. Een dergelijk hoog energieverbruik kunnen we ons uiteraard niet veroorloven in een tijd waarin we toewerken naar het behalen van de klimaatdoelen.

 • Xloyan V

  Xloyan V

  9 dagen geleden

  @Simon dat is zo omdat de technologie om waterstof op te wekken nog in zijn kinderschoentjes stond, maar NU , en binnen een jaar of 5 gaat die technologie enorm vooruit gaan, en de generatie van waterstof gaat veel goedkoper worden. De vraag is, gaan wij dat nog meemaken ? De wereld is te klein geworden en drinkbaar water wordt een probleem !!!

 • Simon

  Simon

  9 dagen geleden

  @Xloyan V Het bestaat al lange tijd en nog altijd is het erg inefficient en omslachtig.

 • Xloyan V

  Xloyan V

  9 dagen geleden

  @Simon wie zegt dat ? Waterstof begint pas !!! In Korea en Japan zijn ze bezig aan de bouw van een stad volledig op waterstof, en ij zit hier te zeggen dat waterstof voorbij is ? 😁 Waterstof is de toekomst !! Ten minste voor ontwikkeld Azië, hier gaat een burgeroorlog komen volgens mij, wij gaan het niet halen

 • Simon

  Simon

  9 dagen geleden

  Waterstof is voorbij

 • The Forsaken One
  The Forsaken One12 dagen geleden

  Wauw, prefecte video die alle kanten belicht!

 • johomie jo
  johomie jo12 dagen geleden

  Accu niet nodig. Nooit gehoord van de man die de motor op water heeft uitgevonden in de jaren 90? Die hebben ze opgesloten in een psychiatrische instelling. Ze voelden de anti -olie movement al komen. Koruppte mannen

 • Simon

  Simon

  9 dagen geleden

  Het is een beroemde mythe.

 • Mr Dj House Rocker
  Mr Dj House Rocker13 dagen geleden

  leuke informatie leuke auto maar geen toekomst op grote schaal alle autos op waterstof want dit heeft tot gevolg dat onze lucht door de uitstoot enorm vochtig gaat worden en je moet rekeninghouden dat er langs elke weg een afvoerkanaal geplaatst moet worden inverband afvoer van de uitstoot water lijkt mij . wel geschikt voor op kleine schaal gebruik

 • Knooihapper

  Knooihapper

  13 dagen geleden

  Dan was onze lucht nu ook al enorm vochtig en hadden we nu ook al afvoerkanalen gehad ivm....regen, om maar wat te noemen. Het regent vaak in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat de lucht altijd ontzettend vochtig is. Ook zijn de meeste wegen hoger aangelegd dan de rest van het landschap en hebben ze een "rug" in het midden, zodat beide kanten iets schuin aflopen naar de berm, waardoor het regenwater naar de zijkanten wordt afgevoerd. Ook heb je het nieuwere ZOAB, oftewel zeer open asfalt beton dat simpelweg het regenwater veel meer doorlaat. Dat beetje water wat er af en toe uit zo'n waterstofauto piest, ook als het alleen maar waterstofauto's zouden zijn, zie ik dan niet als een probleem.

 • Dennis Van Dijk
  Dennis Van Dijk14 dagen geleden

  Hier in waalwijk hebben we wel een waterstof tank,

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Groene of Grijze waterstof? Waar komt die waterstof vandaan?

 • toolfreak78
  toolfreak7814 dagen geleden

  De gewone auto moet gewoon blijven :@

 • Tweebeeld
  Tweebeeld15 dagen geleden

  goed gedaan!

 • Kay’shots
  Kay’shots15 dagen geleden

  Kom maar op, Auto's die op plastic rijden. Dan gaat iedereen zijn plastic opruimen en verkopen op marktplaats.

 • Jkr K
  Jkr K16 dagen geleden

  waterstof is de toekomst, alleen het maken daarvan en daarmee gepaard de opslag is moeilijk schijnbaar. Maar wij als Nederland zouden hierin veel meer moeten investeren omdat dit eigenlijk niemand doet dus hier liggen kansen voor Nederland, als we niet opletten zal een Duistland of Frankrijk dit doen met ons als nakijkend verliezers. Let op mijn woorden, o.a. elektrische auto's zoals we die nu hebben zijn niets meer dan een tussen paus.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Investeren? Je kan niet zomaar ergens geld tegenaan gooien en je kan ineens de wetten der natuur verbreken. Ho ho, zo gaat dat niet. hahahaha wat denken mensen wel niet.

 • Simon

  Simon

  12 dagen geleden

  @Jkr K Er wordt niet echt veel in geinvesteerd, op Toyota na dan. De meeste autofabrikanten zijn er allang mee gestopt omdat ze realiseren dat het gewoon geen zin heeft, zoals Volkswagen. Elektrische auto's hebben juist bijna geen nadelen meer. Laden gaat tegenwoordig zo snel en de actieradii zijn tegenwoordig zo groot dat je er gemakkelijk heel Europa mee door kunt. Waterstofauto's lossen het grondstofprobleem niet op, er is immers net zo goed kobalt, lithium, nickel en platinum nodig voor de accu's en brandstofcellen. Daarnaast zullen ze altijd veel meer elektriciteit blijven gebruiken dan een elektrische auto - iets dat we absoluut niet kunnen gebruiken.

 • Jkr K

  Jkr K

  12 dagen geleden

  @Simon waarom investeren ze nu er dan steeds meer in, waarom zijn ze er achter aan het komen dat de elektrische wagen zijn beperkingen hebben die niet verdwijnen echt nooit ik zit in die techniek en geloof me hierop de makken waar we in het begin mee zaten zitten we nu nog mee, en dan heb ik het niet eens over het feit dat de grondstoffen van deze wagens zeer beperkt zijn, ze zijn schaarser dan benzine. waterstof is lang niet achterhaald echt niet, de techniek is nog niet ver genoeg om de volle 100% eruit te halen.

 • Simon

  Simon

  12 dagen geleden

  @Jkr K Een elektrische auto is 3 keer zo efficient. Waterstof is een gepasseerd station.

 • Jkr K

  Jkr K

  12 dagen geleden

  @Simon zo laag is deze niet, het eind resultaat is nagenoeg het zelfde als een elektrische wagen. hoe dan ook, de wagen die nu rijden zijn tussen pauzen, waterstof is de toekomst.

 • Ma Jab
  Ma Jab17 dagen geleden

  Mooie wagen maar de lobby laat nooit een efficiente, echt groene en daarbij ook een betrouwbare auto toe - geld moet altijd ergens blijven rollen, al maken ze een erg groene, duurzame en betaalbare auto dan zou deze binnen de kortste keren kapot belast worden. Denk aan LPG of zelfs diesels, de tweede worden al ruim voor de hele milieu panielvoetbal helemaal naar de maan belast.

 • Simon

  Simon

  14 dagen geleden

  Deze wagen is ook niet efficient of groen. LPG en diesel zijn dat ook niet. Echt efficiënte auto’s bestaan allang: met een accu en een elektromotor.

 • Jan van de Ven
  Jan van de Ven17 dagen geleden

  Jammer van de leugens over geen uitstoot De uitstoot is er wel degelijk maar dan in de centrale

 • Ron
  Ron18 dagen geleden

  Energie uit waterstof kan allang 'on-board' tijdens het rijden aangemaakt worden (denk aan bijv. Stanley Meyer). Maar we worden bewust afhankelijk gehouden door een corrupt systeem om via een externe bron (tankstation) te moeten tanken. Mensen moeten eens wakker worden en opstaan voor hun vrijheid. Hoe lang blijven we deze slavernij onzin pikken.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  haha Stanley Meyer... dat verhaal bestond al op het internet 20 jaar geleden man. Daarvoor al. Wappie, dat verhaal... er zijn zoveel mensen die van alles beweren. Er zijn heel veel van die mensen met dat soort verhalen vroeger om investeerdersgeld te jatten. Want technisch gezien is het legaal. Je hoeft alleen mensen over te halen te geloven in je verhaal, mensen investeren in je product. Het product wordt niks.. geld weg. Het is een SCAM, een hele oude. Ga eens natuurkunde leren, het is nog gratis ook: www.khanacademy.org/science/physics

 • Simon

  Simon

  14 dagen geleden

  Haha het is echt ongelofelijk dat dit fabeltje anno 2021 nog steeds de ronde doet. Informeer jezelf.

 • rup pert
  rup pert22 dagen geleden

  Waarom niet de verbrandings moter ombouwen zodat hij op waterstof kan rijden?

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Omdat het dezelfde vraag is als: Waarom spoelt niet iedereen zijn geld door het toilet? (Exact dezelfde vraag)

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Een verbrandingsmotor haalt de 25% rendement niet eens. Dat zou helemaal belachelijk zijn. Dan zou je met die 5,6 kg H2 nog iet eens 200 km ver komen.

 • Simon

  Simon

  14 dagen geleden

  Dat is nóg inefficiënter dan dit ding.

 • Nick
  Nick23 dagen geleden

  Wat gebeurt er met die waterstoftanks in een ongeluk? Ontploft die als er een gat in komt?

 • thealmightyz
  thealmightyz26 dagen geleden

  Geweldige review. Wat een techniek zit hierachter. Knap werk van Toyota!!

 • Nico Hokke
  Nico Hokke26 dagen geleden

  Mooie video , veel opgestoken , waar ik ook aan denk is dat de auto best veel water loost , wat in de winter op het wegdek weer kan opvriezen .

 • Explorion UE
  Explorion UE27 dagen geleden

  Fantastisch eenvoudig uitgelegd & zeer leerzaam! Chapeau!

 • De Generalist 3.0
  De Generalist 3.027 dagen geleden

  Hou eens op met die onzin over geen uitstoot. Dit is van hetzelfde niveau als "wat moeten we met boeren? Als ik melk wil ga ik wel naar de melkfabriek en als ik doperwten wil ga ik wel naar de supermarkt" (ja, er zijn knuppels die dit zeggen/denken) Geen uitstoot? Willen jullie beweren dat die waterstof zo ergens spontaan op te vangen is?

 • Leon van den Dool
  Leon van den Dool28 dagen geleden

  Doe mij maar ev. Altijd met volle accu van huis.

 • oiuet souiu
  oiuet souiu28 dagen geleden

  oude denkwijze die van brandstofauto's afkomt. In realiteit hoef je snelladers nauwelijks te gebruiken.

 • Middle-Eastern in Amsterdam28
  Middle-Eastern in Amsterdam2829 dagen geleden

  Nice, mooie docu!

 • theo wink
  theo wink29 dagen geleden

  Electrische wegen is de toekomst Zware elektrische auto’s van nu produceren veel banden fijnstof door ex bmw rijders

 • bocoy noiu
  bocoy noiu29 dagen geleden

  Ik vind het geweldig van Toyota wat zij doen. Produceren de meest betrouwbare auto’s en zijn erg vooruistrevend! Mijn volgende auto zal zeer waarschijnlijk een Toyota worde

 • oiuet souiu

  oiuet souiu

  28 dagen geleden

  steenkool dus zon over gesubsidieerd misselijk plastic elektrisch autootje is dus qua voeding zeker niet milieuvriendelijk, daarnaast zijn t vaak zware autos, en door de wrijvi

 • frutt56
  frutt56Maand geleden

  Als je waterstof en benzine vergelijkt zie je hoe totaal onbrandbaar benzine is.

 • Stop busting my balls
  Stop busting my ballsMaand geleden

  Toyota altijd top

 • nieooj gotoy
  nieooj gotoyMaand geleden

  Mooie auto! Wat zou deze gaan kosten?

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Wordt ook in de video genoemd: vanaf 65 k€, getest model was meer dan 74 k€.

 • Nordin Hasni
  Nordin HasniMaand geleden

  Goed

 • Burning Dwarf
  Burning DwarfMaand geleden

  Moeten autos die op zoutwater rijden komen

 • Richard Kies
  Richard KiesMaand geleden

  Prima uitleg, dank je wel...ff wachten dus nog.

 • WiseOldMan
  WiseOldManMaand geleden

  Waterstof doorontwikkelen en in een ICE gebruiken is de werkelijke oplossing, EV's zijn ook zeker geen oplossing voor lange termijn laten we eerlijk wezen... Een waterstof ICE wagen bestaat al bij Toyota als concept car🤘🏻

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Waterstof in ICE is zelfs nóg inefficienter...

 • nieooj gotoy

  nieooj gotoy

  Maand geleden

  duikflessen. Praat men nooit over! Rendement brandstofcel valt ook tegen, zelf proeven mee gedaan..

 • qopoy dnon
  qopoy dnonMaand geleden

  De conclusie vanaf 15:44 vat het mooi samen.

 • Boaz
  BoazMaand geleden

  Geen schadelijke stoffen met elektrische auto's? Weleens in Kazakhstan geweest? Gif bende van die accu's.

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  En jou oplossing is zeker dat we gewoon benzineauto’s blijven rijden en niet dat probleem in Kazakhstan aanpakken?

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Alsof waterstofauto’s geen gecompliceerde materialen nodig hebben..

 • Ricco De graaf
  Ricco De graafMaand geleden

  Hoop dat die gastanks heel blijven bij een ongelijk je wilt niet dat die ontploffen met 700bar erin

 • WTB
  WTBMaand geleden

  Goede heldere video.

 • WTB

  WTB

  Maand geleden

  @qopoy dnon Dus jij vond de Fiat Multipla wel mooi ? ;-)

 • qopoy dnon

  qopoy dnon

  Maand geleden

  Lelijkste auto die ik ooit gezien heb.

 • Tim89
  Tim89Maand geleden

  Mooie techniek om te zien

 • Rick O'riginal
  Rick O'riginalMaand geleden

  Topvideo

 • soiung toiue
  soiung toiueMaand geleden

  Supergoeie video. 💃🤸

 • Night
  NightMaand geleden

  Ja ok, iedereen lult maar een eind weg, waar komt die elektra vandaan?, juist oa uit Duitsland, Polen, Rusland etc etc... en waar komt dat dan weer vandaan... juist uit bruin en steenkool dus zon over gesubsidieerd misselijk plastic elektrisch autootje is dus qua voeding zeker niet milieuvriendelijk, daarnaast zijn t vaak zware autos, en door de wrijving tussen band en wegdek stoot je ook nog eens co2 uit, en niet te vergeten, is ook weer een product wat gemaakt is oa door kinderarbeid.. dus.., wie houd nou wie voor de gek??... echt weer een links coalitie verhaaltje.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Voor waterstofauto's heb je drie keer zoveel van precies diezelfde elektriciteit nodig. CO2 ontstaat niet bij vrijving tussen banden en het wegdek, hoe kom je daar bij? Kobalt zit in heel veel producten en slechts een klein gedeelte ervan wordt gewonnen onder twijfelachtige omstandigheden.

 • Erik de Bruijn
  Erik de BruijnMaand geleden

  Alsnog een hoge uitstoot vanuit de energiecentrale omdat je zo veel meer kWh per km verbruikt. Het net wordt wel duurzamer, maar lage energie-efficientie is toch zonde. Daarom ligt de toekomst bij Battery Electric Vehicles, als je het mij vraagt :)

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  @soiung toiue Liever gewoon een KERN CENTRALE in de eemshaven. In plaats van al die onzin waterstof.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @soiung toiue Dat maakt het niet minder inefficient.

 • soiung toiue

  soiung toiue

  Maand geleden

  Laten we van de Eemshaven het Silicon valley van de waterstoftechniek maken, zo krijgen we een betere spreiding van werken en wonen en welvaart in Nederland.

 • PbPomper
  PbPomperMaand geleden

  Lekker zo'n rijdende bom van 700 bar onder je stoel. Daarnaast zal er ook veel H2 weglekken.

 • PbPomper
  PbPomperMaand geleden

  200 tankstations in 2050 als DOEL! Alleen daardoor gaat het dus al niets worden. Een BEV kan je gewoon lekker thuis opladen. Het tanken en naar een station willen is een oude denkwijze die van brandstofauto's afkomt. In realiteit hoef je snelladers nauwelijks te gebruiken.

 • Sirwan Azmoon
  Sirwan AzmoonMaand geleden

  Hoe ziet het met veiligheid uit deze auto als een zware ongeluk gebeurt?

 • Joost Boersma

  Joost Boersma

  29 dagen geleden

  Gewoon dela bellen. Zo opgelost.

 • Hans Keesom
  Hans KeesomMaand geleden

  Een echt heel erg goede video, mijn complimenten tweakers helemaal waardig, die de problemen en mogelijkheden van een FC goed opsomt. De kansen liggen denk ik bij een grotere accu die je zelf kunt opladen. Dan is het aantal laadstations niet zo'n probleem en kan je elke nacht thuis electrisch opladen en onderweg op waterstof. Waterstof wordt dan een range-extender. En het scheelt ook nog eens voor de kosten per km. Maar ja, als je eenmaal die kant op gaat, dan kan je net zo goed helemaal electrisch gaan..... De conclusie vanaf 15:44 vat het mooi samen.

 • Gert Vanpeet
  Gert VanpeetMaand geleden

  Tank moet elke vijf jaar gekeurd worden...in en uitbouw? Toch weer extra kosten. Kan niet zomaar ergens gedaan worden. Wet op het stoomwezen...zie brandweer en duikflessen. Praat men nooit over! Rendement brandstofcel valt ook tegen, zelf proeven mee gedaan..

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  @Gert Vanpeet Mijn elektrische auto heeft nu 83.000 kilometer op de teller. Met eerste set banden. En de banden zijn nog niet af, volgens APK. Hoe lang deed jij met de banden van je brandstof auto? (wees eerlijk, we zijn hier om de waarheid boven tafel te halen. Niet om gelijk te krijgen) Ja APK regels zijn gelijk, ik heb het over periodieke onderhoud. APK is een keurig voor veiligheid.

 • Gert Vanpeet

  Gert Vanpeet

  11 dagen geleden

  @Aerism de apk regels zijn voor alle soorten gelijk, dus na 4 jaar, dan elke 2 jaar enz. Bandenslijtage is bij elektro en waterstof auto hoger, door het gewicht...

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Waterstof auto's hebben veel onderhoud en inspecties nodig. Tevens moet inderdaad de waterstof tank na een jaar of 10 a 15 totaal vervangen worden. Inclusief de hoge druk leidingwerk in de auto. En dat kan allemaal niet gerecycled worden. (Accu's namelijk wel...) Ik heb de onderhoudsboekjes gelezen van deze auto's. Moet je maar eens doen. Een elektrische auto's kun je op de banden na gewoon 100.000 kilometer rijden zonder bij de dealer te komen.

 • Maple Leaf
  Maple LeafMaand geleden

  Het enige waar waterstof goed voor is, is voor journalisten.

 • Jesse De Lange
  Jesse De LangeMaand geleden

  Heeft meer toekomst dan elektrisch rijden denk ik persoonlijk

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  ​@Maarten de Wit hahahaha Ad van Wijk is een omhoog gevallen gesubsidieerde droplul. Man ik wil graag met hem ook een weddenschap aangaan. Dat zal echt een goed rendement opleveren voor mij. :) Ik kan niet begrijpen dat zulke domme mensen een baan hebben bij de TU Delft. Dat is echt een schande voor zo'n universiteit.

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Ik heb daar al een weddenschap over lopen met Ad van Wijk. Meedoen aan die weddenschap. Waterstof personenauto’s hebben totaal geen toekomst. Die zijn nu al ver voorbij gestreefd door de elektrische auto. En het volume van waterstof blijft. Dat probleem is niet te tackelen. Neemt gewoon veel te veel plek in in een personenauto.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @Jesse De Lange De techniek van waterstofauto’s bestaat al decennia.

 • Jesse De Lange

  Jesse De Lange

  Maand geleden

  @Simon Vroeger ging ook niet alles goed, wat denk je van de eerste trein, het eerste vliegtuig etc.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Zeker niet. Het is een gepasseerd station.

 • vraatzucht
  vraatzuchtMaand geleden

  Mooie techniek. En je hebt ook geen idioot groot en vervuilend batterijpakket nodig. De batterij is een hulpmiddel en niet de oplossing. Laat waterstof maar aanrukken.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @vraatzucht Dat zijn twee compleet verschillende dingen en kun je niet tegen elkaar afwegen. Die paar honderd kilo aan accu heeft geen noemenswaardig effect op het energieverbruik en een waterstofauto's is overigens nauwelijks lichter. Waterstofproductie zal altijd inherent inefficient blijven als gevolg van natuurkundige wetten. Het produceren van EV-accu's veroorzaakt nu circa 100 kg CO2 per kWh. Dit is vrij snel gecompenseerd waneer je begint met rijden.

 • vraatzucht

  vraatzucht

  Maand geleden

  @Simon Het meezeulen van grote accupakketten en het produceren ervan is ook een hoop gedoe en is ook niet echt schone business. In het produceren van waterstof zit nog veel rek. Een batterij blijft een groot log ding als je die in een auto legt als energievoorziening.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Het is veel te inefficient...

 • ArcMaster
  ArcMasterMaand geleden

  wat gebeurt er na het ongeluk met deze auto?? Kaboom??

 • SustainableBeach
  SustainableBeachMaand geleden

  Lelijkste auto die ik ooit gezien heb.

 • Wijkagent Henk-Jan
  Wijkagent Henk-JanMaand geleden

  Waterstof onder 700bar voorin je auto klinkt nietecht veilig

 • seeni gzty
  seeni gztyMaand geleden

  Laat formule 1 op waterstof rijden , is een slok op een borrel voor het milieu🙄

 • San

  San

  Maand geleden

  Want? Die paar auto's gaat het verschil maken? 😂

 • Auke van der Gaast
  Auke van der GaastMaand geleden

  Vanuit Friesland via Amsterdam gegaan? Toch zit er in Pesse, dus Zuidelijk Drenthe ook een station dat waterstof biedt... Zie Greenplanet.nl...

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Groene of Grijze waterstof?

 • DonHrvato
  DonHrvatoMaand geleden

  Interessant

 • Wolf Blitzer
  Wolf BlitzerMaand geleden

  Laten we van de Eemshaven het Silicon valley van de waterstoftechniek maken, zo krijgen we een betere spreiding van werken en wonen en welvaart in Nederland.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Laten we in de Eemshaven een Kern Centrale neerzetten. Zo'n moderne. Veel beter.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Dat zou prima zijn, maar groene waterstof moet gebruikt worden voor de industrie en niet verspild worden aan personenautootjes.

 • seeni gzty

  seeni gzty

  Maand geleden

  Prijs v.a. 65.000 euro (duurder dan Tesla 3), geen infrastructuur (Tesla superchargers honderden uit de grond gestampt afgelopen jaren), duur om een hydro tankstation te

 • chewmonkey89
  chewmonkey89Maand geleden

  13:26 het huidige probleem voor waterstof personenauto

 • chewmonkey89
  chewmonkey89Maand geleden

  Waterstof station bij Pesse (Drenthe) wordt niet genoemd terwijl dit pas geleden als voltooid experiment is uitgerold tot volwaardig station onder Shell Green Planet.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  @chewmonkey89 Hmm ik moet eens berekenen wat LNG (aardgas) auto's verbruiken en de kosten daarvan. Ten opzichte van Fuel Cell auto op grijze waterstof. Bij stoomreforming komt natuurlijk CO2 vrij bij het maken van grijze waterstof. Misschien kun je het dan net zo goed verbranden in een verbrandingsmotor. Hier en daar zijn er wel LNG auto's.

 • chewmonkey89

  chewmonkey89

  11 dagen geleden

  @Aerism ik heb geen idee eigenlijk. Ik vermoed grijs of blauw, aangezien groen opwekken nog erg onzuinig is en weinig beschikbaar.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Groene waterstof of grijze? (Wees eerlijk)

 • By trick
  By trickMaand geleden

  ook troep blijf gewoon benzine en diesel autos maken dat is 10x goedkoper en je kan veel sneller tanken + meer kilometers maken

 • Boudewijn Groen

  Boudewijn Groen

  15 dagen geleden

  Heb je ook de efficiëntie gezien? Je rijdt in feite rond in een verwarmingsketel

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Wel eens van CO2 gehoord?!

 • The Rolling Dutchman

  The Rolling Dutchman

  Maand geleden

  Jij bent niet zo'n planeetliefhebber begrijp ik?

 • Jan B
  Jan BMaand geleden

  Zo makkelijk zeggen dat autos die op waterstof of elektrisch rijden geen uitstoot hebben is best dom

 • Guillermo Romney Rodriguez
  Guillermo Romney RodriguezMaand geleden

  eindelijk heeft toyota een niet-brandstof auto die mooi is.

 • Maarten de Klein
  Maarten de KleinMaand geleden

  Laat formule 1 op waterstof rijden , is een slok op een borrel voor het milieu🙄

 • Moncef Benkacem
  Moncef BenkacemMaand geleden

  Als er meerdere waterstof auto’s komen en steeds meer oxygen nodig hebben komen we dan niet uiteindelijk tekort eraan? Of stel ik een domme vraag

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Bij de productie van groene waterstof komt diezelfde hoeveelheid zuurstof vrij, die later door de PEM cel weer wordt gebruikt.

 • michiel derooi
  michiel derooiMaand geleden

  Mooie auto! Wat zou deze gaan kosten?

 • SarcoZQ

  SarcoZQ

  Maand geleden

  Catalogusprijs€ 76855, volgens ovi rdw

 • VVS R10
  VVS R10Maand geleden

  Ze gaan het geld dat erin zit nooit eruit halen🤣

 • Paul Marijnissen
  Paul MarijnissenMaand geleden

  Zolang de Solid State Batterij nog niet in massaproductie is, zal de waterstofauto nu de toekomst hebben.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  LFP (zit geen nickel in, zit geen kobalt in) en is goedkoop te maken, en de prijs dondert hard omlaag. En ze zijn bezig met een solid state variant. Een waterstof zal NOOIT kunnen concurreren tegen die spotgoedkope, recyclebare batterijen.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  Niet echt. Fatsoenlijke elektrische auto's maken waterstofauto's nu al nutteloos.

 • GRoss074
  GRoss074Maand geleden

  Goeie video tweakers, maar hoe zit het met de veiligheid. Ik durf niet na te denken wat er gebeurd als een van dr tanks explodeerd.

 • dani doorenburgh
  dani doorenburghMaand geleden

  ik vind wel dat de water stof auto's de toekomst is inplaats van die accu auto's

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Heb je de video wel bekeken?

 • gareplofkip
  gareplofkipMaand geleden

  Blablabla

 • RUBENHEM
  RUBENHEMMaand geleden

  Maar wat gebeurt er bij een zware autocrash met een waterstof auto? die gastanks ontploffen dan toch als ze op zulke hoge druk staan. Dan is dat toch enorm gevaarlijk als je daarboven zit.

 • Iwan *****

  Iwan *****

  Maand geleden

  Geen probleem: uitgebreid getest niet gevaarlijker dan LPG tanks

 • asioe kiou
  asioe kiouMaand geleden

  druk? Wat gebeurd er bij een lege accu?

 • B. D.
  B. D.Maand geleden

  Prijs v.a. 65.000 euro (duurder dan Tesla 3), geen infrastructuur (Tesla superchargers honderden uit de grond gestampt afgelopen jaren), duur om een hydro tankstation te openen, minder efficient in energieverbruik dan electrisch, duurder tanken, minder ruimte voor bagage en passagiers, biedt geen leuke extra's (bijv. zelfrijden). Dit kent naar mijn mening - in de huidige omstandigheden - 0 toekomst.

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  En dan ook nog eens er bijna 10 seconden over doen om dat 2 ton wegende kolos op 100 km/h te krijgen….. Ter vergelijking, de Tesla M3 long range heeft een vergelijkbare range, is VEEEL ruimer van binnen, is 10 k€ goedkoper en gaat in ca 4 seconden naar de 100. En dan nog maar te zwijgen over de uitgebreide laad mogelijkheden, kosten per km en rijeigenschappen (met een Tesla M3 sla je geen flater op de Nürnbergring, met deze Mirai lig je voor de eerste bocht van de baan).

 • harm991

  harm991

  27 dagen geleden

  @B. D. Ik vermoed dat ze gewoon 'tegen alle verandering' zijn, dus als iets legit komt zoals elektrisch rijden dan komt de angstmodus. Trouwens, het viel me ook op, mensen willen niet per se elektrisch rijden, ze willen gewoon een Tesla.

 • B. D.

  B. D.

  28 dagen geleden

  @harm991 You tell me

 • harm991

  harm991

  28 dagen geleden

  waarom zijn alle boomers dan hyped over waterstof?

 • Jouni Airplane Video's
  Jouni Airplane Video'sMaand geleden

  waterstof of brandstof zou ik rijden. Dat elektrische is helemaal niks

 • Steven J

  Steven J

  Maand geleden

  @Jouni Airplane Video's het is een inefficiënte onhandige variant van een strijkijzer dus?

 • Jouni Airplane Video's

  Jouni Airplane Video's

  Maand geleden

  @Steven J dus? nog steeds beter dan zo;n strijkijzer

 • Steven J

  Steven J

  Maand geleden

  @Jouni Airplane Video's en een accu. Het is in feite een elektrische auto met een generator op waterstof die de accu bijlaadt

 • Jouni Airplane Video's

  Jouni Airplane Video's

  Maand geleden

  @Steven J je hebt elektrische en waterstof elektrische. Tis verschillend. Of je batterijen nodig hebt of een tank met waterstof. Heb jij wel nagedacht

 • Steven J

  Steven J

  Maand geleden

  Waterstof is elektrisch. Video niet gekeken?

 • Pieter Bosselaar
  Pieter BosselaarMaand geleden

  En dan te bedenken dat de DECATT ZOOM +/- € 1500 GOEDKOPER is!!!!

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @asioe kiou En terecht.

 • asioe kiou

  asioe kiou

  Maand geleden

  Het aantal aan waterstof tankstations wordt bewust klein gehouden omdat er zo wordt gestuurd op accu elektrische auto's door de EU..

 • Dutch Rc racer
  Dutch Rc racerMaand geleden

  Geef mij maar een benzine motor

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Die kan je vanaf 2030 zeer waarschijnlijk niet meer nieuw kopen.

 • M M
  M MMaand geleden

  We zijn ver gekomen kwa techniek. Maar het egoisme van de mens kwam weer naar boven drijven, tijdens Corona feilloos te zien.

 • John Goe
  John GoeMaand geleden

  Wtf betekenen al die dure woorden

 • Paul Van Der Veen
  Paul Van Der VeenMaand geleden

  Mooie review! Maar waarom wordt in deze techniek nou nog zoveel geld gestopt? het kost veel energie om waterstof te maken en vervolgens heb je energie verliezen om waterstof om te zetten in elektrische energie..... Koop gewoon een elektrische auto, het bereik en de laadsnelheid neemt elk jaar toe. (model S Plaid 480km in 15minuten) tevens hoe meer onderdelen er in een auto gaan hoe meer er stuk kan gaan. elektrische wagens hebben een batterij en een elektromotor. Ik zie de voordelen niet om een waterstof auto te kopen over een elektrische wagen.

 • The Rolling Dutchman

  The Rolling Dutchman

  Maand geleden

  Er zijn voldoende toepassingen waarbij (het verder oprekken van) elektrische aandrijving lastig of onhaalbaar is, zoals aan het eind van de video ook word aangehaald. Elektrisch is nu op het punt dat het praktisch word voor veel mensen in een auto, motor of fiets, maar hoe ga je op batterijen een vrachtwagen door Europa laten rijden of een boot de oceaan laten oversteken? Een vliegtuig? Het voordeel van Waterstof is dat het op een andere manier schaalt. Zodra je de benodigde infrastructuur/apparatuur hebt, hoef je alleen nog te schalen in opslagcapaciteit (die gele tanks) in je voertuig. Accu's wegen per gereden kilometer bizar veel meer dan waterstof, dus uiteindelijk zal waterstof het, ondanks de lagere efficientie, winnen van elektra in grote toepassingen (lees: groot in formaat of afstand). En de efficientie mag dan later zijn dan elektra, het is stukken beter dan benzine! En dat is totaal niet groen, je kunt het ook niet groen maken. Waterstof kan in theorie groen gemaakt worden (maar praktisch nog niet echt). Ik denk (maar ik ben ook maar een simpele ziel met een internetverbinding en zonder credentials op dit vlak) dat elektra/waterstof samen de toekomst kunnen hebben, en dan vooral omdat de materialen waarmee wij accu's maken eindig zijn, plus ze niet makkelijk te recyclen zijn. Moeten we er wel even aan wennen om met 700 bar rond te rijden. Ik vind de 4 bar op mijn waterpomp al bizar veel...

 • enricio
  enricioMaand geleden

  Supergoeie video. 💃🤸

 • dnh300
  dnh300Maand geleden

  Het kon al veel eerder op de markt zijn….

 • Rudolf Music
  Rudolf MusicMaand geleden

  mirai

 • Gerto Heupink
  Gerto HeupinkMaand geleden

  Prachtige auto maar volledig nutteloze techniek. Te duur en vergeleken met accu electrische auto's veel te veel benodigde techniek die bovendien ook nog eens niet ongevaarlijk is want H2 (waterstof) is hoog explosief wanneer het met lucht in aanraking komt. Waterstof heeft mijns inziens voor personen auto's geen enkele toekomst. Misschien meer voor vrachtwagens en/of vliegtuigen

 • Gerto Heupink
  Gerto HeupinkMaand geleden

  Prachtige auto maar volledig nutteloze techniek. Te duur en vergeleken met accu electrische auto's veel te veel benodigde techniek die bovendien ook nog eens niet ongevaarlijk is want H2 (waterstof) is hoog explosief wanneer het met lucht in aanraking komt. Waterstof heeft mijns insziens voor personen auto's geen enkele toekomst. Misschien meer voor vrachtwagens en/of vliegtuigen

 • JW1980
  JW1980Maand geleden

  Supergoed gepresenteerd Jeroen! Heel duidelijk en rustig verteld.

 • asioe kiou

  asioe kiou

  Maand geleden

  Hoe ziet het met veiligheid uit deze auto als een zware ongeluk gebeurt?

 • Bjorn Swinkels
  Bjorn SwinkelsMaand geleden

  Alleen al om dat waterstof gewoon een grill heeft is het mooier dan de mismaakte voor bumpers van bijvoorbeeld de kona e de normaale kona is ook mooier en dat is met veel electriche auto's gril geeft karakter dat wat je wilt

 • John Goe

  John Goe

  Maand geleden

  Helemaal mee eens. De reden dat deze auto populair zal zijn bij hen met een autohart is omdat hij gelijkt op de auto van vandaag.

 • Bas Nunnikhoven
  Bas NunnikhovenMaand geleden

  Nice, er zit een waterstoftankstation bij mij in de buurt. Nog geen 5 min rijden... En ook gelijk een hele grote! Hoop dat dit waarde gaat hebben mocht ik ooit een nieuwe auto kopen. Wel hoop ik dat de efficiëntie flink omhoog gaat omdat ik een fan ben van grote auto's dus zal de verhouding nu nog veel te duur zijn.

 • Aerism

  Aerism

  11 dagen geleden

  Groene of grijze waterstof? (wees eerlijk)

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  De efficientie zal altijd veel lager blijven dan elektrische auto's.

 • Leon M
  Leon MMaand geleden

  interresant onderwerp alleen de term ACCU ELEKTRISCH is zo irritant, hoewel technisch gezien correct snappen veel mensen wel waar je het over hebt als je gewoon ELEKTRISCH zegt , als je t over hybride hebt kan je nog evt onderscheid maken naar plugin , de mensen die kijken zijn niet dom namelijk

 • MK2021
  MK2021Maand geleden

  Het aantal aan waterstof tankstations wordt bewust klein gehouden omdat er zo wordt gestuurd op accu elektrische auto's door de EU..

 • Simon

  Simon

  13 dagen geleden

  @Maarten de Wit precies

 • Maarten de Wit

  Maarten de Wit

  14 dagen geleden

  Door wie? En waarom dan? Het staat jou vrij om zoveel H2 tankstations te bouwen als je wil. Niemand zal je tegenhouden, de meeste gemeenten zouden het initiatief zelfs omarmen! Het gebeurt niet omdat er geen enkele businessmodel op te maken is. Niemand zal die investering terugverdienen.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  gelukkig wel!

 • Rene
  ReneMaand geleden

  Ik vind het geweldig van Toyota wat zij doen. Produceren de meest betrouwbare auto’s en zijn erg vooruistrevend! Mijn volgende auto zal zeer waarschijnlijk een Toyota worden.

 • CitrusExtract
  CitrusExtractMaand geleden

  Zeer goede uitleg

 • Marcel Dekker
  Marcel DekkerMaand geleden

  Heel goed filmpje, leuk om naar te kijken en in duidelijk Nederlands uitgelegd. Topper!

 • J C
  J CMaand geleden

  Video komt een beetje over als een Toyota advertorial. Laat reviewen aub over aan Autoweek enz. Schoenmaker blijf bij je leest.

 • Sebastiaan Maas
  Sebastiaan MaasMaand geleden

  Beetje jammer Sauber dus niet wordt gerept over de veiligheid van waterstof auto’s. Wat als je een ongeluk krijgt met zo’n auto? Een klein vonkje is al voldoende om waterstof met een klap te doen laten ontbranden. Jammer dat daar niet wat meer aandacht aan besteed is. Nu lijkt het net een reclamepraatje van Toyota.

 • cj bouwer
  cj bouwerMaand geleden

  rijdende waterstofbommen bij ongelukken. veel stroom verbruikend om het te produceren en op druk te houden. gewoon zinloos geld en tijd verspilling.😠

 • Ferry Van Meurs
  Ferry Van MeursMaand geleden

  IK heb een vraag.Eind jaren vijftig hadden een aantal studenten een grote amerikaan met een V8.Deze auto liep op waterstof.Er was geen sprake van een electro motor.Hoe deden zij dat.

 • jadoei13

  jadoei13

  Maand geleden

  Gewoon waterstof net als aardgas verbranden denk ik. Misschien iets makkelijker op de korte termijn maar helaas is dat nog een stuk minder efficient

 • Henk Scheerooren
  Henk ScheeroorenMaand geleden

  mooie video, veel geleerd. 👌

 • Jan Veldkamp
  Jan VeldkampMaand geleden

  Enig idee? De waterstof in de tank moet gekoeld blijven. Hoeveel energie vergt dat per uur (ook als de auto niet rijdt)? Hoeveel waterstof gaat er verloren door de oplopende druk? Wat gebeurd er bij een lege accu?

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @Jan Veldkamp De beste man heeft het inderdaad goed begrepen. Hij legt ook uit dat gekoelde waterstof überhaupt geen optie is vanwege het koelprobleem en het daarmee gepaard gaande energieverbruik.

 • Jan Veldkamp

  Jan Veldkamp

  Maand geleden

  @Simon deze is direct duidelijk nldron.info/work/video/hWpvgcTIp2WZgKc

 • Jan Veldkamp

  Jan Veldkamp

  Maand geleden

  09:43

 • Jan Veldkamp

  Jan Veldkamp

  Maand geleden

  @Simon Hoi Simon, daarvoor moet ik m ook opnieuw bekijken. Werk nu wel thuis maar daar heb ik ook even geen tijd voor. Mocht je een keer tijd hebben. Is overigens wel een interessant verhaal, de man heeft voor alle grote autofabrikanten gewerkt. En weet wat er speelt bij de ontwikkeling van waterstof auto's. En waarom dit m niet gaat worden.

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  @Jan Veldkamp Dank voor de link. Ik ga niet de hele video kijken, welk gedeelte bedoel je precies?

 • I'm Sending Signals
  I'm Sending SignalsMaand geleden

  Gewoon benzine of diesel. Dat is het beste

 • Simon

  Simon

  Maand geleden

  nee jonge

Volgende